Punainen ja prosessoitu liha

Punainen ja prosessoitu liha

Vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa!

Syö vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa, ei enempää kuin 500 grammaa viikossa. Tästä määrästä vain pieni osa tulisi olla prosessoitua lihaa.

Neljä liha-ateriaa viikossa?

Neljä lihaa sisältävää ateriaa viikossa vastaa noin 500 grammaa. Kiinnitä enemmän huomiota kasvisruokiin ja kananmuniin, joskus kalaan ja siipikarjaan. Tai syö lihaa useammin mutta pienempiä annoksia. Laita kastikkeeseen tai laatikkoon enemmän murskattuja tomaatteja tai kasviksia jotta se riittää pidempään. Tällä tapaa voit tapaa kaksi lintua yhdellä kivellä: vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia!

Kana vai muna

Kanaa voi valmistaa lähes millä tahansa tavalla. Samoin kananmunia – niitä voi keittää, paistaa tai omeletissa yhdessä kokojyväleivän ja salaatin kera, nopea ja herkullinen ateria.

Helppo vaihtaa

Keittoja, piiraita ja paistettuja ruokia on helppo tehdä ilman lihaa. Ruokakauppasi pakasteosasto tarjoaa paljon mielenkiintoinen kasvisvaihtoehtoja ja tölkkiosastolta löytyy paljon erilaisia papuja valmiina syötäväksi. Nopeaa, yksinkertaista ja herkullista.

Lihaa ympäristöystävällisesti

Kun syöt vähemmän lihaa, jää sinulle tarpeeksi rahaa ostaa ympäristölle ystävällistä ja terveellisempää lihaa ja myös eläinten hyvinvoinnista on tällöin pidetty hyvää huolta. Valitse vapaan karjan kanaa ja munia sekä orgaanisia että ekoystävällisiä tuotteita.

Terveytesi kannalta

Punaisen ja prosessoidun lihan syöminen on hyväksi terveydellesi. Punaisella lihalla tarkoitamme nautaa, possua, lammasta, poroa ja riistaa. Syömällä vähemmän kuin 500 grammaa viikossa (mikä vastaa 600-750 grammaa raakaa lihaa) pienentää paksusuolen syövän riskiä. Tämä pitää erityisesti paikkansa kun vähennämme prosessoidun lihan kulutusta. Prosessoitu liha sisältää paljon suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja, joten näiden vähentäminen pienentää myös sydäntautien riskiä.

Liha sisältää tärkeitä ravintoaineita, mutta pavut, linssit, kala, kananmunat ja kananliha tarjoavat myös paljon rautaa ja proteiinia.

 

Ympäristön kannalta

Lihalla on kaikista ruuista suurin vaikutus ilmastoon ja ympäristöön. Tästä syystä on tärkeää syödä vähemmän lihaa ja valita tarkkaan se liha minkä syöt.

Kananlihalla on pienin vaikutus ilmastoon, possunlihalla toiseksi pienin. Naudalla ja lampaanlihalla on suurin vaikutus, mutta vapaana juoksevat lehmät ja lampaat vaikuttavat myös positiivisesti ilmastoon. Ne tarjoavat monipuolisemman maatalouskirjon ja pitävät huolen että laitumet pysyvät auki. Tämä auttaa monia uhanalaisia eläinlajeja. Suomi on hyvässä asemassa eläinten huolenpidon ja antibioottien käytön suhteen.