Rött och processat kött

Rött och processat kött

Mindre rött och processat kött!

Ät mindre rött och processat kött, ät inte mer än 500 gram per vecka och endast en liten del av denna mängd bör vara processat kött.

Fyra måltider i veckan?

En måltid som innehåller fyra köttbitar i veckan motsvarar cirka 500 gram. För att byta ut rött kött så kan man äta mer ägg, fisk och fågel. Eller ät kött oftare men i mindre portioner. Lägg i mer krossade tomater eller grönsaker i såsen eller grytan så håller den längre. På så sätt kan du slå två flugor i en smäll: mindre kött och mer grönsaker!

Kyckling eller ägg

Kyckling kan tillagas på nästan vilket sätt som helst. Så också äggen – de kan kokas, stekas eller göras till en omelett. Lägg till grovt bröd och sallad så har du en snabb och god måltid.

Lätt att byta

Soppor, pajer och friterad mat är lätt att göra utan kött. Frysavdelningen i din matbutik erbjuder många intressanta vegetariska alternativ och det finns många olika bönor redo att ätas i burkavdelningen. Snabbt, enkelt och gott.

Köttet är miljövänligt

När du äter mindre kött så får du mer pengar över för att köpa ett mer miljövänligt och hälsosammare kött, och dessutom om du köper ett ekologisk kött så vet du att djuret haft det bra. Välj frigående kyckling och ägg från frigående kycklingar, detta är båda ekologiska och miljövänliga produkter.

För din hälsa

Att äta rött och bearbetat kött är inte dåligt för din hälsa. Med rött kött menar vi nötkött, fläsk, lamm, ren och vilt. Att äta mindre än 500 gram per vecka (motsvarande 600 till 750 gram rått kött) minskar risken för tjocktarmscancer. Detta gäller särskilt när vi minskar konsumtionen av processat kött. Processat kött innehåller mycket salt och mättat fett, så att minska dessa minskar också risken för hjärtsjukdomar.

Kött innehåller viktiga näringsämnen, men bönor, linser, fisk, ägg och kyckling ger också mycket järn och protein.

Ur miljösynpunkt

Av alla livsmedel har kött störst påverkan på klimatet och miljön. Av denna anledning är det viktigt att äta mindre kött och noga välja det kött du äter.

Kyckling har minst effekt på klimatet medan fläsk har näst minst effekt. Nötkreatur och fårkött har störst påverkan, men även frigående kor och får har en positiv effekt på klimatet. De erbjuder ett mer varierat utbud av jordbruk och ser till att betesmarker förblir öppna. Detta hjälper många hotade djurarter. Finland ligger bra till när det gäller djurvård och antibiotikaanvändning.