Är hälsosammare mat dyrare än skräpmat?

Är hälsosammare mat dyrare än skräpmat?

Vi hör ofta om att hälsosam mat är dyrare än skräpmat och det stämmer säkert i många fall men om man jämför priset per viktenhet så är den mer hälsosamma maten ofta den billigare.

Vi listar här några enkla tips för att se till att du kan njuta av en hälsosam kost och få mer valuta för dina pengar.

 • Konserverad och fryst frukt och grönsaker
  Många tror att konserverad och fryst frukt och grönsaker inte är lika hälsosamma som färska, men det så är inte fallet! Konserverad och fryst mat kan vara lika näringsrik och maten förpackas när de precis är mogna, vilket innebär att de låser in alla näringsämnen. Frysta och konserverade livsmedel är ofta billigare jämfört med färska varianter. Dessutom kommer dessa livsmedel att hålla länge i din frys eller skafferi, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ när du har ont om tid eller inte har handlat.

 • Ät vegetariska måltider varje vecka
  Kött och fisk är bland de dyraste varorna på inköpslistan medan växtprotein ofta kostar mindre. Baljväxter (bönor, ärtor och linser) är näringsrika, mycket billiga och fungerar bra istället för kött.

 • Köp varor med specialerbjudanden eller med rabattkod
  Ett enkelt sätt att spara pengar är genom att kontrollera vad butiken har för erbjudanden för veckan. Detta är enkelt att kolla online innan du handlar. Glöm inte att registrera dig för butikens belöningsprogram, där får man specialerbjudanden varje vecka.

 • Handla efter säsong
  Mat som är i säsong är nästan alltid billigare! Shoppar du säsongsmässigt så kommer inte bara att spara pengar, det innebär också ökad variation i din kost. Om du inte bryr dig om vad som är i säsong vid en viss tidpunkt, är fryst frukt och grönt ett annat bra alternativ!

 • Köp baljväxter
  Att lägga till baljväxter i dina måltider är ett billigt och enkelt sätt att få mer valuta för dina pengar. En burk linser eller kikärter kostar väldigt lite jämför med t ex. kött. baljväxter är mångsidiga och kan enkelt läggas till pastasåser, röror, curryrätter och sallader. Baljväxter anses vara ett bra proteinalternativ, vilket gör dem till riktig supermat!

 • Planera
  Det bästa sättet att äta hälsosamt för en mindre peng är genom att planera! Gå igenom din livsmedelsbudget, vilka måltider och snacks du äter, vilka ingredienser du behöver och kolla online på priser och specialerbjudanden. Gör sedan en lista och håll dig till den! Att planera framåt gör det lättare att hålla sig till en budget och en plan!

 • Lär dig hur du handlar effektivt
  Det finns många sätt att handla mat effektivt. Kolla in de här tipsen för att hjälpa dig att handla som ett proffs:

  – Gör en inköpslista och håll dig till den

  – Gör inte misstaget att handla när du är hungrig

  – Låna aldrig till dina vardagsinköp. Inköp med hjälp av konsumtionslån (snabblån) riskerar endast att förvärra läget för din ekonomi.

  – Titta på priset per enhet snarare än totalpriset

  – Byt ut varumärken mot generiska

  – Stormarknader marknadsför vanligtvis de varor de vill att du ska köpa i ögonhöjd, så kolla hyllorna ovan och nedan för billigare alternativ

  – Försök att shoppa en gång i veckan eller två veckor i stället för flera gånger i veckan

  – Köp i lösvikt när saker är billigare