Salt

Salt

Håll ett öga på saltet

Det mesta av saltet vi konsumerar ingår i maten vi köper, såsom bröd, ost, köttprodukter, färdigrätter och restaurangmåltider. Kontrollera produktens salthalt i bi-packsedeln innan du fattar ett köpbeslut och välj alternativet med en lägre salthalt.

Utmärkta alternativ

Minska ditt saltintag utan att påverka smaken! Använd färska och torkade örter, citron, vitlök, färsk ingefära, chili, curry och andra kryddor. Du kan tillsätta fantastiska smaker till din mat även utan salt.

Gör ett smakprov

Många produkter, som buljonger och sojasås, innehåller redan mycket salt. Du kanske inte behöver tillsätta salt alls?

sätt inte ut salt på bordet

Ställ inte alltid en salt på bordet. Människor är offer för sina vanor och kan tillsätta salt till sin mat automatiskt utan anledning.

Vilket salt?

Du kan köpa salt och örtsalt som innehåller mindre natrium än vanligt salt. Smaka dig fram och glöm inte att välja salt med tillsatt jod.

Minska användningen

Om du älskar salt kan du gradvis minska din användning med tiden. Dina smaklökar kommer att vänja sig vid mindre salt mat inom några veckor och din förmåga att smaka salt kommer också att förbättras. Samtidigt så kommer du att kunna känna andra smaker bättre och med tiden kommer maten att börja smaka ännu bättre.

För din hälsa

Salt innehåller natrium, som är avgörande för olika funktioner i kroppen. Natrium förekommer naturligt i många livsmedel och att minska saltintaget innebär ingen risk för natriumbrist. Höga mängder natrium kan orsaka högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdomar och njurproblem.

Att välja ett jodsalt är en bra idé eftersom jod behövs för att bibehålla din ämnesomsättning. Du behöver dock inte stora mängder salt för att få det jod du behöver, du kan även få i dig jod från mjölk och skaldjur.