Bra fetter

Bra fetter

Byt till bra fetter!

Välj hälsosamma oljor när du lagar mat, som kokosolja eller rapsolja, och byt till hälsosamma pålägg på dina smörgåsar.

Använd oljor för stekning

Kokosolja, rapsolja och olivolja och andra liknande flytande fetter passar utmärkt att steka med.

Hur är det med smör då?

Man kan lugnt njuta av smör då och då, men oljorna är nästan alltid lika bra att steka eller baka med. 100 gram smör motsvarar ungefär en deciliter olja i ett recept.

Njut av vinäger

Du kan framhäva smaken på din sallad med olika vinäger. Blanda olivolja och balsamico med vitlök, torkade örter, salt och peppar – snabbt och gott!

Nötter och frön innehåller utmärkta fetter

Fett för stekning är inte de enda källorna till bra fetter – nötter och frön är laddade med bra fetter. De kan användas till exempel i pesto, sallader eller som mellanmål. Välj saltfria versioner.

För din hälsa

Våra kroppar behöver fett, men de måste vara av rätt sort. Oljor och andra fetter för stekning innehåller omättade fetter och är bra att äta mer. Rapsolja innehåller ett särskilt hälsosamt omega-3-fett som våra kroppar inte kan producera. Men alla fetter innehåller mycket kalorier. Så vi måste konsumera mindre ohälsosamma fetter så att vi kan njuta av mer hälsosamma fetter. Mättat fett är mindre hälsosamt och finns i till exempel smör och palmolja samt kokosolja.

Studier visar tydligt att risken för hjärtsjukdom minskar när mättade fetter ersätts med omättade fetter.

Ur miljösynpunkt

Raps- och olivolja har mindre skadliga effekter på naturen än till exempel palmolja som finns i en del stekfetter. Så läs produktbeskrivningarna! Naturligtvis finns det även palmplantager på hållbar basis. Smör har en större påverkan på miljön än oljor, men ger samtidigt möjlighet till artmångfald och en rik jordbruksbild.

Endast mycket små mängder bekämpningsmedel används i ekologisk odling.