Din kost kan förbättra din syn

Din kost kan förbättra din syn

Med rätt kost kan du förebygga nedsatt syn och ögonsjukdomar (Källa: Allt om linser , 2022).

Vitamin A är viktig för synens funktion och spelar även en roll för hudens och slemhinnans funktion. Att äta en balanserad kost är viktigt för många hälsofaktorer. Bland annat beror funktionen hos dina ögon på att du får i dig tillräckligt med A-vitamin.

Om du inte får i dig tillräckligt med A-vitamin riskerar du att bli sjuk på grund av en brist. Tidig vitamin A-brist uppstår då skymningsblindhet och ihållande brist kan orsaka blindhet. Globalt tros A-vitaminbrist vara den främsta orsaken till blindhet.

 

Fisk, ägg och grönsaker

Vitamin A finns i många olika livsmedel och är lätt att få i sig. Du kan till exempel äta ett ägg eller lägga fisk på ditt bröd.

Vitamin A från animaliska produkter: Fisk, ägg, lever och mjölk ger direkt A-vitamin, som bland annat hjälper till att förebygga nattblindhet.

Vitamin A som finns i växtprodukter måste genomgå en process för att omvandlas till vitamin A. För att vitamin A ska kunna utvinnas ur grönsaker måste grönsakerna vara tillagade och maten innehålla fett. Detta är viktigt att ta hänsyn till och många kanske inte ens känner till behovet av ovanstående process. Vitamin A är fettlösligt och lagras särskilt i levern. Av denna anledning är djurlever bra källor till vitamin A.

 

Vegetarianer i riskzonen

Om du är vegetarian eller vegan bör du vara särskilt uppmärksam på att få i dig nödvändig A-vitamin.

Om du äter råa grönsaker kommer endast en liten mängd A-vitamin att användas. Grönsaker bör tillagas och ätas med fett så att den nödvändiga mängden A-vitamin bearbetas för kroppen att använda. Ätare av råa grönsaker löper särskild risk.

Självklart kan du också få i dig för mycket A-vitamin om du äter mycket fisk, ägg och kosttillskott.

Under lång tid kan överdrivet intag av vitamin A orsaka svår huvudvärk och utmattning.

 

Diabetiker bör ägna särskild uppmärksamhet

Om du är diabetiker är det av största vikt att leva ett hälsosamt liv både vad gäller träning och kost för att undvika synproblem, särskilt för att förebygga retinopati.

Överdrivet intag av vitamin A bör undvikas under graviditeten.

Gravida kvinnor bör ta kosttillskott med försiktighet om kosten redan är i sin ordning.

En varierad kost täcker det nödvändiga vitamin- och energibehovet och inga tillskott behövs. Stora mängder A-vitamin är skadliga och är ofta framträdande tillgängliga i kosttillskott. Blivande mammor bör inte äta för mycket vitamin A och därför rekommenderas att undvika levermat under graviditeten.