Mejeriprodukter

Mejeriprodukter

Gör smartare val när det gäller mejeriprodukter

Lågfettmjölk ger lika många näringsämnen som helfett men mindre mättade fetter och kalorier.

Fermenterade mejeriprodukter är lika näringsrika

Fermenterade mjölkprodukter innehåller lika mycket kalcium och andra näringsämnen som mjölk. Undvik alternativ med tillsatt socker och lägg istället till färska eller frysta bär istället!

Grönsaksdrycker

Drycker gjorda av spannmål och soja är miljövänliga. Välj alternativ där vitaminer och mineraler har tillsatts, denna information finns i bi-packsedeln.

Sluta med grädde i såsen

Varför inte testa att göra en sås med krossade tomater, vitlök, chili, ingefära och intressanta örter istället för den vanliga gräddsåsen?

Utmana dina smaklökar

Istället för din vanliga ost, köp ost av mycket god kvalitet av samma sort och gör ett smaktest. Om du inte kan smaka skillnaden mellan kvaliteterna har du hittat ett bra sätt att minska din konsumtion av dåliga fetter.

För din hälsa

Mjölkprodukter innehåller mycket kalcium, som vi behöver för våra tänder och skeletts välmående. Beroende på vad du mer äter, ost till exempel, räcker det med 2-5 deciliter mjölk eller fermenterade mjölkprodukter för att du ska få i dig det kalcium du behöver. Mejeriprodukter innehåller många andra viktiga vitaminer och mineraler, samt protein.

Produkter med låg fetthalt minskar också risken för många sjukdomar, inklusive högt blodtryck, hjärtinfarkt och typ 2-diabetes.

Ur miljösynpunkt

Mejeriprodukter kommer från kor som släpper ut metangas till luften. Detta är skadligt för miljön, så det är en bra idé att konsumera mindre ost och andra mejeriprodukter. Men samtidigt gynnar betande djur naturen. De erbjuder ett mer varierat utbud av jordbruk och ser till att betesmarker förblir öppna. Detta hjälper många hotade djurarter.

Genom att välja ekologiska produkter hjälper du till att producera mat som är tillagad på ett miljövänligt sätt.