Socker

Socker

Minska ditt sockerintag

Njut sparsamt av godis, bakverk, glass och andra sockerhaltiga produkter. Särskilt minska din konsumtion av sockerhaltiga drycker.

Små, tillåtna nöjen

Många av oss gillar kolsyrade drycker och kakor. Om din kost annars är i utmärkt skick är det ingen skada att äta en liten mängd socker. Så välj dina delikatesser och desserter noggrant och kom ihåg att njuta av dem.

Att äta eller inte äta?

Sockersuget kan vara väldigt intensivt och vissa har svårt att bara äta en liten mängd av det söta och även sluta äta i tid. Hitta ett lämpligt sätt för dig att njuta av delikatesserna och ät dem bara i små mängder – eller lämna dem ute helt. Eller så minskar du gradvis intaget över tid?

Planera framåt

Tänk på var, när och hur du planerar att njuta av dina delikatesser. Vad skulle vara lättast att ge upp? Och kom ihåg: även små steg hjälper dig framåt!

Flytande kalorier

Söta drycker lurar din kropp att tro att du inte får i dig stora mängder kalorier. Vatten är definitivt den bästa drycken för att stilla törst, mycket bättre än läsk, juice eller energidrycker.

Dolda sockerarter

Sötad yoghurt, flingor och fruktdesserter kan innehålla enorma mängder socker. Det finns dock inget att oroa sig för att lägga till en liten mängd socker till din osötade mat som krydda.

För din hälsa

Produkter med tillsatt socker innehåller mycket kalorier men har nästan inga viktiga näringsämnen. Om du äter och dricker mat som innehåller mycket socker är det svårt att få i sig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver utan att få i dig fler kalorier än du förbrukar.

Att vara överviktig är ohälsosamt i sig men ökar även risken för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar avsevärt. Att konsumera just söta drycker ökar risken för övervikt, eftersom de innehåller mycket kalorier men inte ger någon mättnadskänsla.

Finländarna äter i snitt 17 kilo godis om året, vilket är mer än 150 % ökning under de senaste femtio åren!

Ur miljösynpunkt

Många förstår inte hur mycket godis och läsk påverkar miljön. En påse med nallar orsakar samma koldioxidavtryck som en liten portion fläsk.