Sokerit

Sokerit

Sokeria tulee välttää

Nauti karkkeja, leivonnaisia, jäätelöitä ja muita sokeria sisältäviä tuotteita säästeliäästi. Vähennä erityisesti makeiden juomien kulutusta.

 

Pieniä, sallittuja nautintoja

Monet meistä pitävät nameista, kuplivista juomista ja kakuista. Jos ruokavaliosi on muilta osin erinomaisessa kunnossa, ei pienen sokerimäärän nauttimisesta ole haittaa. Valitse siis herkut ja jälkiruuat huolella ja muista nauti niistä.

 

Syödä vai eikö syödä?

Sokerinhimo voi olla erittäin voimakasta ja jotkut kokevat vaikeaksi syödä vain pienen määrän makeaa ja lopettaa syöminen ajoissa. Löydä itsellesi sopiva tapa nauttia herkkuja ja syö niitä vain pieniä määriä – tai jätä ne pois kokonaan. Tai vähennä niiden nauttimista pikkuhiljaa ajan myötä?

 

Suunnittele etukäteen

Mieti missä, milloin ja miten aiot nauttia herkkusi. Mistä olisi helpointa luopua? Ja muista: pienetkin askeleet auttavat eteenpäin!

 

Nestemäiset kalorit

Makeat juomat huijaavat kehosi uskomaan ettet saa suuria määriä kaloreita. Vesi on ehdottomasti paras juoma tyydyttämään janoa, paljon parempi kuin limsat, mehut tai energiajuomat.

 

Piilosokerit

Makeutetut jugurtit, murot ja hedelmäiset jälkiruuat voivat sisältää valtavia määriä sokeria. Pienen sokerimäärän lisäämisessä ruokaan mausteeksi ei ole mitään huolen aihetta.

 

Terveytesi kannalta

Tuotteet, joihin on lisätty sokeria, sisältävät paljon kaloreita mutta eivät juuri lainkaan tärkeitä ravintoaineita. Jos syöt ja juot paljon sokeria sisältäviä tuotteita, on vaikeaa saada kehosi tarvitsemat vitamiinit ja kivennäisaineet ottamatta sisään enemmän kaloreita kuin kulutat.

Ylipainoiseksi voi syödä itsensä helposti, mikä puolestaan kasvattaa syövän, diabeteksen ja sydäntautien riskiä merkittävästi. Erityisesti makeiden juomien nauttiminen lisää ylipainoisuuden riskiä, sillä ne sisältävät paljon kaloreita mutta eivät tarjoa kylläisyyden tunnetta.

Suomalaiset syövät vuosittain keskimäärin 17 kiloa makeisia, mikä vastaa yli 150% nousua viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana!

Ympäristön kannalta

Monet ihmiset eivät ymmärrä miten paljon makeiset ja limsat vaikuttavat ympäristöön. Pussi nallekarkkeja aiheuttaa samankokoisen hiilijalanjäljen kuin pieni annos possunlihaa.