Ruokavaliosi pitäisi parantaa näköäsi

Ruokavaliosi pitäisi parantaa näköäsi

Kunnollisella ruokavaliolla voit estää näkökyvyn heikentymistä ja silmäsairauksia (Lähteet: Netti Linssit, 2019) .

A-vitamiinia tarvitaan näkökyvyn toimintaan ja sillä on rooli myös ihon ja limakalvojen toiminnassa. Tasapainoisen ruokavalion syöminen on tärkeää monen terveystekijän kannalta. Muiden muassa silmiesi toiminta on riippuvainen riittävän A-vitamiinimäärän saamisesta.

Jos et saa tarpeeksi A-vitamiinia, aiheutuu puutostilasta johtuen sairauksia. Varhainen A-vitamiinin puutos esiintyy hämäräsokeutena ja jatkuva puutostila voi aiheuttaa sokeutumista. Maailmanlaajuisesti uskotaan A-vitamiinin puutoksen olevan johtava syy sokeutumisille.

 

Kalaa, kananmunia ja kasviksia

A-vitamiinia löytyy monista eri ruuista ja sitä on helppoa saada. Voit esimerkiksi syödä kananmunan tai laittaa kalaa leipäsi päälle.

Eläintuotteista saatava A-vitamiini: kala, kananmunat, maksa ja maito tarjoavat suoraan A-vitamiinia, joka auttaa estämään muun muassa hämäräsokeutta.

Kasvistuotteissa saatava A-vitamiini joutuu käymään läpi prosessin muuttuakseen A-vitamiiniksi. Jotta A-vitamiini saadaan kasviksista esiin, tulee kasvikset keittää ja ruuan tulee sisältää rasvaa. Tämä on tärkeää ottaa huomioon eikä moni välttämättä edes tiedä edellämainitun prosessin tarpeesta. A-vitamiini on rasvaliukoista ja se varastoituu erityisesti maksaan. Tästä syystä eläinten maksat ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä.

 

Kasvisruokailijat riskiryhmässä

Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, tulee sinun kiinnittää erityistä huomiota tarpeellisen A-vitamiinin saamiseen.

Jos syöt raakoja kasviksia, vain pieni määrä A-vitamiinia tulee käyttöön. Kasvikset tulee keittää ja syödä rasvan kera, jotta tarpeellinen määrä A-vitamiinia jalostuu kehon käytettäväksi. Raakojen kasvisten syöjät ovat erityisessä riskiryhmässä.

Toki voit saada myös liikaa A-vitamiinia, mikäli syöt paljon kalaa, kananmunia ja lisäravinteita.

Pidemmän ajan kuluessa liiallinen A-vitamiinin saaminen voi aiheuttaa vakavia päänsärkyjä ja uupumusta.

 

Diabeetikkojen tulee kiinnittää erityistä huomiota

Jos olet diabeetikko, on ensisijaisen tärkeää elää terveellisesti sekä liikkumisen että ruokavalion suhteen näköongelmien välttämiseksi, erityisesti retinopatian estämiseksi.

Raskaana olevien tulee välttää liiallista A-vitamiinien saantia

Raskaana olevien naisten tulee käyttää lisäravinteita varovaisesti, mikäli ruokavalio on jo kunnossa.

Monipuolinen ruokavalio kattaa tarpeelliset vitamiini- ja energiatarpeet eikä lisäravinteita tarvita. Suuret määrä A-vitamiinia on haitallista ja sitä on usein lisäravinteissa korostetusti saatavilla. Odottavien äitien ei tule syödä liikaa A-vitamiinia ja näiden ollen maksaruokien välttäminen raskauden ajan on suositeltavaa.