Hyvät rasvat

Hyvät rasvat

Vaihda hyviin rasvoihin!

Valitse terveellisiä öljyjä kun valmistat ruokaa, kuten rypsiöljy ja vaihda terveellisiin levitteisiin leiville.

 

Käytä öljyjä paistamiseen

Rypsi- ja oliiviöljy ja muut vastaavat nestemäiset rasvat ovat erinomaisia paistamiseen.

 

Entä sitten voi?

Voit huoletta nauttia voita silloin tällöin, mutta öljyt ovat lähes aina yhtä hyviä paistamiseen tai leivontaan. 100 grammaa voita vastaa reseptissä vastaa noin yhtä desilitraa öljyä.

 

Nauti viinietikoita

Voit korostaa salaattisi makua eri viinietikoilla. Sekoita oliiviöljyä ja balsamicoa valkosipulin, kuivattujen yrttien, suolan ja pippurin kanssa –  nopeaa ja herkullista!

 

Pähkinät ja siemenet sisältävät erinomaisia rasvoja

Paistamiseen tarkoitetut rasvat eivät ole ainoita hyvien rasvojen lähteitä – pähkinät ja siemenet on ladattu täyteen hyviä rasvoja. Niitä voi käyttää esimerkiksi pestossa, salaateissa tai välipalana. Valitse suolattomat versiot.

 

Terveytesi kannalta

Kehomme tarvitsee rasvoja, mutta niiden pitää olla oikeanlaisia. Öljyt ja muut paistamiseen tarkoitetut rasvat sisältävät tyydyttämättömiä rasvoja, ja niitä on hyvä syödä lisää. Rypsiöljy sisältää erityisen terveellistä omega-3 rasvaa, jota kehomme ei pysty tuottamaan. Kaikki rasvat ovat kuitenkin kaloririkkaita. Meidän tulee siis kuluttaa vähemmän epäterveellisiä rasvoja, jotta voimme nauttia enemmän terveellisiä rasvoja. Tyydyttyneet rasvat ovat vähemmän terveellisiä ja niitä löytää esimerkiksi voista ja palmuöljystä, sekä myös kookosöljystä.

Tutkimukset osoittavat selkeästi sydäntautien riskin pienenevän kun tyydyttyneet rasvat vaihdetaan tyydyttämättömiin rasvoihin.

 

Ympäristön kannalta

Rypsi- ja oliiviöljyillä on vähemmän haitallista vaikutusta luontoon kuin esimerkiksi palmuöljyllä, jota löytää joistakin paistamisrasvoista. Joten lue tuoteselosteet! On toki olemassa myös kestävällä pohjalla olevia palmuplantaaseja. Voilla on enemmän vaikutusta ympäristöön kuin öljyillä, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden lajien moninaisuuteen ja rikkaaseen maatalouskuvaan.

Orgaanisessa maataloudessa käytetään vain erittäin pientä määrää torjunta-aineita.