Energiatasapaino

Energiatasapaino

Pidä tasapaino!

Tavoitteenasi on ylläpitää energiatasapaino päivän mittaan syömällä juuri oikean määrän ruokaa.

 

Aloita itsestäsi

Jokainen yksilö vaatii eri määrän kaloreita päivässä. Älä vertaa omaa syömistäsi toisten syömiseen – löydä oma energiatasapainosi!

 

Nauti ruuastasi

Syö hitaasti, kiinnitä huomiota siihen mitä teet ja koe kaikki makukirjon vivahteet! Jos syöt liian nopeasti, ei sinulle jää aikaa nauttia itse ruuasta ja tällöin voit myös syödä liikaa.

 

Selkeät tavoitteet

Syö kun olet nälkäinen, mutta ei joka kerta kun mielesi tekee syödä jotain. Jos syöt aamupalan, lounaan ja illallisen lisättynä herkullisella välipalalla, voi olla helpompaa välttää jatkuvaa popsimista.

 

Ruokavaliosi

Muokkaa ruokavaliosi itsellesi ja elämäntyylillesi sopivaksi. Jos urheilet tai liikut paljon, voit lisätä perunoita tai pastaa lautasellesi, mutta jos liikut vähemmän, tulee ne korvata kasviksilla.

 

Juhlaruuat erikseen

Erottele arkiruoka juhlaruuista. Olet valmiina juhlimaan jos teet niin!

 

Alkoholi

Muista että olut, viinit ja eri alkoholijuomat sisältävät paljon kaloreita. Tölkki vahvaa olutta sisältää lähes 250 kcal, mikä vastaa kymmentä lihapullaa. Kaksi tölkkiä olutta siis vastaa yhtä kokonaista ateriaa!

 

Pidä ruokapäiväkirjaa

Ruokapäiväkirjan pitäminen kaikista syömistäsi aterioista voi olla hyvä idea. Verkosta löytyy lukuisia eri lähteitä kaloreiden mittaamiseen joiden avulla voit seurata mistä päivittäiset kalorisi tulevat.

Terveytesi kannalta

Kehosi tarvitsee tietyn määrän energiaa optimaaliseen toimintaan. Toisin sanoen, sinun tulisi syödä vain niin paljon kaloreita kuin kehosi tarvitsee. Liian paljon kaloreita – tai liian vähän – voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Kuitupitoiset ruuat kuten kasvikset, hedelmät, kokojyvätuotteet, pähkinät ja siemenet auttavat ylläpitämään painosi, kun taas makeat juomat ja karkit, leivät, riisi, pasta ja käsitellyt lihat nostavat painon kertymisen riskiä. Suomessa jopa puolet kaikista aikuisista on ylipainoisia.

Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita ja vaikuttaa terveyteesi eri tavoilla. Alkoholi nostaa muun muassa syövän riskiä.