Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter

Hel frukost

Börja dagen bra med havregrynsgröt eller annan gröt gjord på fullkorn. En skål med fullkorn eller müsli är också ett bra sätt att börja dagen på. Tillsätt bananer, äpplen, bär, nötter eller frön.

Utmärkt bröd

Att byta till fullkornsbröd är ett enkelt sätt att äta mer fullkorn. Visste du att knäckebröd är särskilt nyttigt eftersom det innehåller 100 % fullkorn?

Lägg till spannmål till din kost

Välj fullkornspasta och fullkornsris och välj fullkornsmjöl när du gör bakverk, pannkakor, pizza och liknande. Det finns idag mängder av ersättningsprodukter i butikerna som har fullkorn i sig.

Även den minsta förändring kommer att hjälpa

Fullkornsprodukter tänker du inte på? Ta ett steg i taget, även en liten mängd fullkornsprodukter är bra för din hälsa!

För din hälsa

Fullkorn finns i spannmålsprodukter som pasta, bröd, ris och spannmål. Inget tas bort från fullkorn, groddar och kli lämnas kvar, vilket gör fullkornsprodukterna mer näringsrika. Fullkorn innehåller fibrer, järn, antioxidanter och andra skyddande ingredienser.

Fullkorn minskar risken för diabetes, hjärtsjukdomar och tjocktarmscancer. Fullkorn hjälper också till med viktkontroll, eftersom fibrerna de innehåller ger dig en mättnadskänsla. Cirka 70 gram för kvinnor och 90 gram för män är ungefär rätt mängd. Det motsvarar till exempel två bitar knäckebröd eller en portion fullkornspasta.

Ur miljösynpunkt

Spannmål har en relativt liten påverkan på klimatet och åkrarna besprutas inte i alltför stora mängder. Endast en mycket liten mängd bekämpningsmedel kan användas i ekologisk odling. Risodling är en av de mest skadliga produkterna för klimatet. Ur denna synvinkel är andra spannmål och potatis ett bättre alternativ för miljön.